Ska vi bli utbrända redan vid 16år?★
 
 Alltså jag fattar verkligen inte. Hur ska man egentligen hinna gå i skolan, vara social, träna, ha fritid, blogga, se snygg ut OCH vara tvungen att plugga hemma? Jag går i nian på en såkallad "läxfri" skola. Men skolan sätter, ganska omedvetet, krav på att vi ska ägna flera timmar åt skolarbete hemma ändå. I skolan har vi fått en stor skrivuppgift som är viktig för betyget i flera ämnen. Sumpar vi uppgiften sumpar vi betyget. That's it. Men ändå får vi ca 4 lektioner att skriva den?! Det är i princip omöjligt att nå högre betyg på den uppgiften om man bara arbetar i skolan. Så alltså så måste man jobba hemma. Och tänk nu att det är såhär i många av dem 16 ämnena. Tänk hur mycket tid och energi vi då måste lägga på skolan, utanför skolan. Vi går i skolan ca 7 timmar om dagen, fem dagar i veckan. Ska inte det räcka?
 
Ändå så står politikerna där och bara "vi måste sätta mer krav på skolarbete, ungdomarna måste prestera bättre, mer läxor bla bla bla". Men hur ska man klara av pressen från skolan, sig själv, sociala medier och människor i ens omgivning. För alla ställer krav vilket i slutändan leder till ännu fler krav på sig själv. Vill dem att vi ska bli
utbrända i 16 års ålder?! Hur fan ska vi kunna jobba och bidra till samhället i framtiden om vi redan är utkörda?!
Och snart väntar gymnasiet för mig och då lär det bli ÄNNU värre. 
 
Vill dem att vi ska minnas vår tonårstid som en tid med bara skola och läxor? Det vill inte jag iallafall. För jag vill leva livet och inte begränsas av skolan. För i slutändan-blir vi lyckligare av bättre utbildning?
 
 
x Elin
 
 
 
Sanna

Jag blev utbränd när jag var 18, sista året på gymnasiet. Det är verkligen stor press i skolan idag, vad man kan göra själv är att försöka återhämta sig så mycket man kan mellan skolan och plugget, och inte plugg ihjäl sig. Hellre ett godkänt betyg och ett bra mående än högsta betyg och en utbränd ungdom.

Svar: Ja du har verkligen helt rätt! Nu pluggar jag inte varje dag men det är ändå lite ångestframkallande att tänka på allt man MÅSTE göra. :)
Elin Ejdetjärn

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like